Heuijerjans.net

Google
Home Cape Verde Familie-foto's Heuijerjans Links Contact

Lissabon 23 februari t/m 2 maart 2006

Lissabon is evenals Rome en Istanbul gebouwd op zeven heuvels. Archeologisch vondsten hebben laten zien dat op de plaats van het oude centrum 1200 BC al een Phoenisische handelspost bestond ([Phoenisisch] "alis ubbo" = 'veilige haven'). Na het eerste millennium BC is er Keltische invloed geweest. Een bloeiperiode was er onder Moors regime (711-1147): in de bouwcultuur en de taal is de invloed nog steeds duidelijk zichtbaar. Zo is het gebruik van de typische "azulejos" (tegels) origineel in moslim stijl, en het woord "azulejo" is afgeleid van een Arabisch woord. Het oude centrum heet "Alfama" (afgeleid van Arabisch: "al-hamma" = 'hete bron').

Om de hoogte-verschillen te overbruggen wordt veel gebruik gemaakt van de al meer dan 100 jaar aanwezige electrico's (tram), of van de elevadores.

Praca do Comercio

Praca do Comercio

Begin van de Rua Augusta

Rua Augusta

Elevador de Santa Justa

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving: zo'n 40.000 mensen vonden de dood en de stad moest voor een groot deel opnieuw worden aangelegd. Deze taak werd door Markies De Pombal uitgevoerd, die als visionair geldt m.b.t. de aanleg van de stad van de toekomst. In de wijk Baixa is het grid-patroon het resultaat, dat door UNESCO als World Heritage Site in overweging wordt genomen.

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII

Parque Eduardo VII (midden: Mq de Pombal)

Monument 25 apr 1974 (Anjerrevolutie)

Parque Eduardo VII

Pavilhao in het Parque Eduardo VII

Het grootste en mooiste museum van Lissabon het het "Museu Calouste Gulbenkian", gesticht door de Armeense oliemagnaat Gulbenkian aan wie Portugal politiek asiel verleende in de Tweede Wereldoorlog. De collectie omvat Egyptisch, Grieks, Romeins en Persisch materiaal, maar ook 15e tot 19e eeuwse schilderijen, waaronder 'De oude man' van Rembrandt (en werken van Frans Hals, Rubens, Van der Weyden, Manet, Degas, Monet, Singer Sargent en vele anderen).

Museu Calouste Gulbenkian

In de bibliotheek kun je met een gratis dagpas boeken lenen. Zo kon ik snel een boek vinden (althans helaas alleen het 3e deel) waarnaar ik al een tijdje op zoek was: "Subsidios para a Historia de Cabo Verde e Guine" van De Senna Barcellos (1899). Dit is praktisch onverkrijgbaar cq onbetaalbaar, en hier kon ik met mijn fototoestel even een digitale repro maken. Als ik er de tijd voor vind, ga ik het ook aanbieden aan Gutenberg.org.

Barcellos: Subsidios para a historia de Cabo Verde...

Politiebureau en 'arabisch' torentje

Kerkje

Begraafplaats Benfica

Begraafplaats Benfica

Als je Lissabon aanvliegt, dan vlieg je bijna dwars over de stad en kun je al heel wat zien (hou je fototoestel gereed).

Aanvliegende dagelijkse KLM-vlucht

Ponte 25 de Abril